Afval teistert onze straten. Het is ongezond, niet veilig en geeft je een sterk gevoel in een achterstandswijk te wonen. Het trekt ongedierte aan die vervolgens weer voor schade en ziektes kunnen zorgen. Het streven is deze straten zo schoon mogelijk te houden en problemen proberen aan te pakken. Dit is geen makkelijke opgave, want het is niet alleen ‘de burger’ die de wijken vervuilen. Ook het beleid en de inzameling van de afvalverwerker spelen degelijk een rol.
Al jaren heb ik een flinke strijd gevoerd tegen het afval. Hiermee was ik heel intensief bezig. Zeven dagen in de week, van ochtend tot avond (inclusief feestdagen) was ik in de weer. Het was dagelijks ruimen, problemen aantonen en het bespreekbaar maken. Het lukte me om dit probleem op de politieke agenda te krijgen, vele nieuwsberichten in kranten, TV en radio werden flink gevuld. Het item afval was HOT geworden.
Maar dit ging niet als een machine die goed in de olie zat. Er was flink wat tegenwerking vanuit gemeente Dordrecht en de opzichters, de afvalverwerker HVC en een andere partij waarvan ik de naam simpelweg niet meer noemen wil. Deze tegenwerking was zo negatief dat mijn mensen in het team het voor gezien hielden. Ik heb daar alle begrip voor gehad, maar ik ging gewoon door met mijn strijd als puinruimer van Dordrecht. Verder was de afstand tussen beleidsmakers en de burger zoals ik ontzettend groot. Een gemiste kans voor iedereen. Menig Dordtenaar die kan daar wel over mee spreken.
Helaas brak er een periode aan waarin ook ik gewoon helemaal vast liep omdat ik gewoon geen kant uit kon, en de tegenwerking het plezier in je werk dermate demotiverend werkte, dat ik ging minderen. Toen mijn partner ernstig ziek werd heb ik er een kruis doorheen gezet. Een levenswerk van jaren kwam ten einde. Wel keek ik naar de toekomst. Daar zou de Wijkambassadeur een plek moeten krijgen. Dit plan werkte ik nog helemaal uit. Toch moest ik nog even terughoudend zijn door omstandigheden. Bijna een jaar later kom je er plots achter dat de wijkambassadeur er is…. Dit zette meteen kwaad bloed, het innemen van een idee, zonder eerst eens bij je langs te komen. Het zou voor de gemeente de meest logische stap zijn geweest, om nog maar te zwijgen over een beetje respect naar de persoon die hier jaren heeft staan knokken als een gek.
Afvalbestrijding
Het bloed blijft gaan daar waar het niet kan komen. Ik heb zelfs proberen te zoeken naar iets anders, maar de leefbaarheid in de wijken van Dordrecht blijft me nog steeds het meest aan het hart gaan. En daarom zal ik mijn werk weer oppakken onder de naam Afvalbestrijding. Dat betekend dat ik weer de straat op ga, al is het niet meer die zeer intensieve strijd die ik eerder voerde. Ik denk ook aan mijn eigen tijd en andere leuke dingen te doen. Toch zal ik veel actief zijn. Ook de avond zal hier een rol in spelen.
Ruimen, zeker dumpingen behoren tot het pakket. Verder zal alles heel goed geregistreerd gaan worden. In beeld en woord. Er zullen complete rapporten en verslagen bijgehouden worden, een nog beter systeem dat ik eerder gebruikte. Natuurlijk is alles ook weer te volgen via social media. Enkele bewoners zijn al gemobiliseerd en dat netwerk zal uitbreiden. Deze zullen ogen en oren zijn, en zullen zaken onderstrepen. Het is goed in diverse wijken mensen achter je te hebben staan voor het geval dit nodig mocht blijken. Deze zijn immers blij met hetgeen je doet en maakt het zeer laagdrempelig om ook aan te kloppen.
De kleding is inmiddels bedrukt en in huis. Naar verwachting zal mijn werk eind deze week van start kunnen gaan. Wil je het volgen? Dan nodig ik je uit om de Facebook en of Twitter Afvalbestrijding te volgen en liken. Jullie suport is hard nodig.
One thought on “Afvalbestrijding Dordrecht”