Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Vakantie Lauwersoog was weer mooi

Na een mooie vakantie in Lauwersoog ben ik weer terug in mijn stad Dordrecht. De vakantie was er wederom mooi en lekker rustgevend. Het is altijd genieten in dat stuk van Groningen.

Mijn derde vakantie in Lauwersoog in het mooie Groningen

Soms wil je even weg van het (drukke) stadse leven en wil je de rust opzoeken. Dat is tenminste voor mij en mijn partner het geval. Elke vakantie, in binnen of buitenland, zoeken we dan ook altijd de rustige en best wel afgelegen plekken op. Zo ook deze korte vakantie in het Groningse Lauwersoog. En het was weer genieten.

lauwersoog groningenDe eerste keer toen ik op vakantie ging naar Lauwersoog was met mijn beste maatje in 2018. Dit is een paar jaar geleden maar het staat me nog altijd goed bij, en lijkt alsof het nog veel korter bij is. Ik had een huisje geboekt bij Landal, Natuurdorp Suyderoog. Een heel mooi park dat in een heel mooi gebied ligt. Het ligt er lekker rustig en je kunt er ook mooi wandelen.

Ik ging voor de tweede vakantie op dezelfde plek terug samen met mijn partner. Dit na zijn vreselijke ziekte. Hij was toen wat aan de betere hand en ik wist zeker dat hij dit stukje Nederland wel mooi vond. En dat was ook zo. Na alle ellende kon ik hem hier zien genieten van de omgeving, de natuur en de rust. Over het algemeen is hij niet zo’n fan van Groningen, maar dit gebied kon hij zeker waarderen.

En nu heb ik er de derde vakantie aangeplakt samen met mijn partner. Omdat we door omstandigheden onze tweede vakantie in Italië moesten afzeggen konden we nu wel weer even genieten van de rust. Heel actief zijn konden we helaas niet omdat ik nu zelf wat loop te sukkelen met mijn gezondheid. Toch heeft het onze vakantie in Lauwersoog niet kunnen bederven.

 

Lauwersoog, gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen

In de gemeente Het Hogeland ligt het dorp Lauwersoog dat circa 160 inwoners telt. Het ligt in de provincie Groningen. Het dorp is in 1969 ontstaan na de indijking van Lauwerszee tot het Lauwersmeer. Het ligt niet zover van het vakantiepark. Met de auto doe je er 7 minuten over. Een wandeling is ook goed te doen, hier doe je ongeveer iets minder dan een uur over. Je loopt dan langs het meer de Nieuwe Robbengat. Ook met de fiets kun je dit doen, daar doe je dan 14 minuten over.

Het Lauwersmeergebied werd afgesloten van de Lauwerszee. Het gebied Lauwersmeer ontstond en kreeg de status van Nationaal Park. Zoals gezegd is het dorpje Lauwersoog niet groot met circa 160 inwoners, maar is wel erg in trek voor toerisme. Zowel op het vaste land als de Wadden. Vanaf de haven op het vaste land kun je met de veerboot naar Schiermonnikoog. Het is ook een belangrijke vissershaven waar toeristen natuurlijk een visje kunnen eten. Naast wat woonhuizen en horeca gelegenheden zijn er vakantieaccommodaties, die uiteraard te vinden zijn langs de waterkanten.

Het natuurgebied is zeer waterrijk, veel open stukken land en wat bos. Dieren zijn er ook te vinden. Vele soorten vogels, Schotse Hooglanders en koninkpaarden kun je er spotten. Je kunt er dus ook plekken vinden voor vogelspotters. Aan het oosten van het Nationaal Park ligt het natuurgebied Marnewaard, dat deels gebruikt wordt door defensie. Met regelmaat vinden er oefeningen plaats en is dat gedeelte dus soms niet te bezoeken.

bakkerij petersLauwersoog ligt eigenlijk op de grens met Friesland. Deze grens is te vinden bij de grote Cleveringsluizen. Ook in het Friese gedeelte kun je mooie plekken in de natuur vinden.

TIP: Bakkerij Peters

In het plaatsje Leens waar je ook wat winkels kunt vinden, ligt ook Bakkerij Peters. Ik kan iedereen deze ambachtelijke bakker aanraden voor heerlijk vers brood, gebakjes en andere lekkernijen. In deze bakkerij kun je ook even lekker zitten om wat te eten en drinken. Je zit er leuk in een sfeervol zaakje en het personeel is erg vriendelijk. De kwaliteit van hun verse producten zijn erg goed. Vanaf het vakantiepark Suyderoog is dit 13 kilometer, dus niet zo ver. Zeker een aanrader.

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: